Υπηρεσιες

Δασικοί χάρτες

Δασικοί χάρτες υποβολή ένστασηςΑνάρτηση δασικών χαρτών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Μέχρι σήμερα 26/01/2021 έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες από την Διεύθυνση Δασών Καστοριάς (15/01/2012) και την Διεύθυνση Δασών  Φλώρινας. Αναμένεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών  για την περιοχή της Κοζάνης στις 12/02/2021 και των Γρεβενών στις 29/01/2021, όπου φαίνεται ποιες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως Δασικές ή Χορτολιβαδικές.

Πως θα μάθετε ποιες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν ως δασικές ή χορτολιβαδικές;

Ο καθένας θα πρέπει να ενδιαφερθεί από μόνος του για να δει εάν η ιδιοκτησία του έχει χαρακτηριστεί σαν δασική, γιατί δεν αποστέλλονται ατομικά ειδοποιητήρια. Αυτό μπορεί να το δει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου ή να απευθυνθεί σε οργανωμένο γραφείο, γιατί θα χρειαστούν συντεταγμένες για να εντοπιστεί το ακίνητο πάνω στο Δασικό χάρτη.

Τι θα γίνει αν δεν υποβάλλεται  ένσταση;

Εάν διαπιστώσει ότι χαρακτηρίζεται σαν Δασική έκταση θα πρέπει να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του, δηλαδή να κάνει ένσταση. Εάν δεν το κάνετε θα γίνει Δημόσια έκταση, ακόμη και εάν έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Είναι εύκολη η συγκέντρωση των δικαιολογητικών για την ένσταση;

Για να υποβάλλει την αντίρρηση (ένσταση) θα χρειαστεί να συγκεντρώσει κάποια δικαιολογητικά, για να ανατρέψει το Δασικό χαρακτήρα ή να υποβάλλει ακόμη και τοπογραφικό για την αλλαγή του σχήματος. Θα πρέπει δηλαδή να αποδείξει ότι δεν είναι Δάσος. Για να το αποδείξει όμως αυτό πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό, όπως είναι οι Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί για να κάνει φωτοερμηνεία, γιατί αυτό είναι το βασικό στοιχείο με το οποίο μπορεί κάποιος να αποδείξει ότι δεν είναι δάσος. Στην Φωτοερμηνεία εξετάζονται παλαιές και σύγχρονες αεροφωτογραφίες όπου φαίνεται η εξέλιξη στο χρόνο.

Τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρώσετε έγκαιρα τα δικαιολογητικά;

Εάν κάποιος δεν κάνει τις παραπάνω ενέργειες έγκαιρα, χάνει τη δυνατότητα να υποβάλλει αργότερα ένσταση και θα πρέπει να κινηθεί δικαστικά, που είναι διαδικασία χρονοβόρα και πολυδάπανη με αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα. Έτσι εάν υποβάλλει τις αντιρρήσεις του μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες θα είναι πιο εύκολο να ανατρέψει το Δασικό χαρακτήρα και με μικρότερο κόστος, ενώ αργότερα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στην ανάρτηση του Κτηματολογίου. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι εάν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό που αναφέρθηκε πριν, θα μπορεί να τον εκπροσωπήσει και στις επιτροπές που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις και θα προβάλλει για λογαριασμό του τα κατάλληλα επιχειρήματα. Εξάλλου πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη εμπειρία από το Κτηματολόγιο για το λόγο ότι Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο είναι αλληλένδετα.

 

Για το λόγο αυτό το γραφείο μας, με έμπειρους συνεργάτες, αναλαμβάνει υπεύθυνα αξιόπιστα και οικονομικά:

  • ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ (ΕΝΣΤΑΣΗ) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ
  • ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
  • ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ
  • ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Εμπειρία μας τα τελευταία 30 χρόνια καθορίζει τον κοινό μας στόχο :

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΟΕΡΜΗΝΕΙΑΣ